BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI KONUSUNDA VELİLERE MEKTUP!

Teknoloji alanındaki gelişmeler hayatımızı kolaylaştırdığı ölçüde riskleri de beraberinde getirmektedri. Bu risklerden kurtulmak için teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Aşağıdaki yazıda dikkat edileceklerle ilgili bazı verilere ulaşacaksınız.


Sevgili Velilerimiz,

Bilgisayar, internet ve televizyon bağımlılığı yani ekran bağımlılığı modern çağın hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bir çocuğun sosyal ilişkileri ve çevreye ilgisi azaldıysa, sosyal faaliyetlere katılmak istemiyorsa, ekran karşısında çok zaman harcıyor ve teknolojik cihazları elinden aldığımızda çok tepki veriyorsa, uykusuzluk ve yorgunluk yaşıyorsa, okula ve derslere ilgisi azaldıysa ekran bağımlılığından söz edebiliriz.

Bilimsel araştırmalar televizyon ve internet bağımlısı çocukların mutsuz, saldırgan ve güvensiz olduğunu, sosyal ilişkilerinin az ve bozuk olduğunu, okula ve derslere ilgilerinin azaldığını ortaya koymuştur. Teknolojik araçlar bilinçli kullanıldığında değerli bir kaynaktır. Hem eğitim hem de bilgi ve gelişme kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak yanlış, aşırı veya denetimsiz olarak kullanıldığında birtakım zararları olmaktadır.

Araştırmalara göre 10-12 yaşlara kadar çocukların televizyonda gördükleri karakterleri, gerçek karakterlerden ayırmakta güçlük yaşadıklarını belirtmektedir. Ayrıca izledikleri vurma, dövme,  tekme atma, ateş etme, sözel hareketler ve küfür gibi davranışları normal ve kabul edilebilir olarak algılamaktadırlar. Daha da önemlisi, gerçek ve kurguyu ayıramayan çocuklar, izledikleri çizgi filmlerdeki süper kahramanların olağanüstü hareketlerini denemeye kalkarak tehlikeli durumlar yaratabilmektedirler. Oynadıkları oyunlarda veya izledikleri videolardaki kişileri model aldıkları görülmektedir.

Ayrıca günde 1-2 saatten fazla TV izlemenin akademik başarı üzerinde, özellikle okuma ve anlama noktasında olumsuz etkileri olmaktadır. Bunun nedeni ekranın(akıllı cihazların) ağırlıklı olarak görsel algıya hitap eden, doğası gereği, sol lobdaki dil bölgesinin gelişimini yavaşlatmasıdır. Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların zihinsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır.

Okulumuzda 153 üçüncü sınıf öğrencisi üzerinde yaptığımız bir tarama araştırması sonucunda;

  • Ø Öğrencilerin yüzde 29'unun (44 kişinin) tiktok hesabı olduğunu,
  • Ø Yüzde 25'inin (38 kişinin) pubg hesabı olduğunu,
  • Ø Yüzde 45'inin (69 kişinin) herhangi bir oyunda hesabı olduğunu,
  • Ø Yüzde 37'sinin (57kişinin) başka birisinin hesabını kullandığını,
  • Ø Yüzde 21'inin (32 kişinin) instagram hesabı olduğunu ve
  • Ø Yüzde 24'ünün (37kişinin) facebook hesabı olduğunu belirttikleri görülmüştür.

 

Bu 153 öğrenciden birisi sizin çocuğunuz olabilir!
Çocuğunuzun tiktok veya pubg hesabı olmasını veya başkasının hesabını kullanmasını nasıl karşılarsınız?

Tehlike artık sadece dışarda değil telefonda, internette ve bilgisayarda. Onlar da evlerimizde, en yakınımızda....

 

Veli Olarak Neler Yapabiliriz?

ü  Doğru model olma: Kendimiz teknoloji kullanımınızı kontrol altına alabiliriz.

ü  Açıklama: Bilinçsiz teknoloji kullanımının zararlarını somut örneklerle anlatabiliriz.

ü  Yasaklama değil sınır koyma: günümüz gerçeği teknoloji kullanımını yasaklamak çocukların ailelerine öfkelenmelerine, karşı çıkmalarına ve ilişkilerinin bozulmasına neden olduğu için bunun yerine birlikte konuşup teknoloji kullanımına sınır koymak ve kullanılacak zamanları netleştirmek daha iyi olacaktır.

ü  Onlara zaman ayırma ve ilişki kurma: Çocuklarımızla yeterince ilişki kurmadığımızda, onları dinlemediğimizde, onları anlamadığımızda başka şeyler arayıp vakitlerini orada geçireceklerdi. Bu yüzden akşamları onlara nitelikli bir zaman ayırmak önemlidir (birlikte sohbet veya paylaşım zamanı planlamak, birlikte oynamak vb.)

ü   Önerilen teknoloji kullanım süresi: Mümkünse küçük çocukların hiç izlememelidir. 7-12 yaş grubu çocukların günde 30 dakika, 12-15 yaş üstü çocukların ise ihtiyaç dâhilinde günde 60 dakika kullanım süresini aşmamasına özen gösterilmelidir.

ü  Denetleme ve takip etme: çocuklarımızın neler izledikleri, internette nasıl vakit geçirdiklerini bilmemiz ve takip etmemiz önemlidir. Gerektiğinde bizim yanımızda veya birlikte izlemeli.

ü  Güvenli kullanım: İnternette her içeriğe çocuklarımızın ulaşmasını engellemek için aile filtresi veya çocuk filtresi gibi güvenli kullanıma dikkat edilmelidir.

ü  Destek isteme: Çocuklarımızla yolunda gitmeyen bir şey olduğunda veya bir tehlike hissettiklerinde bizimle nasıl konuşabileceklerini ve ne yapabileceklerini önceden anlatmak ve konuşmak gereklidir. Ayrıca veli olarak işin içinden çıkamadığımız durumlarda okuldaki öğretmen ve psikolojik danışmandan ya da dışarda güvendiğimiz bildiğimiz kişilerden biz de destek almayı unutmayalım.

Kıbrıs İlkokulu Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Servisi



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi